Indie má Madam President!

Droupadi Murmu

Her Excellency, 15th president of India, ale také teprve druhá žena v této ústavně nejvyšší funkci v historii Indie. A je to bezpochyby i velmi významný krok v této sice demokratické, ale rovněž stále silně patriarchální společnosti. Důležitý o to více, že Droupadi pochází z chudé kmenové komunity. Komunity, která stále žije na pokraji společnosti. Přesto dnes, 25.července 2022 složila tato obdivuhodná žena prezidentský slib před celým národem. Před miliony chudých i bohatých, kteří ji sledovali v přímém přenosu. A ona, ihned po složení přísahy nezapomněla připomenout, že “její zvolení dokazuje, že chudí v Indii mohou nejen snít, ale také si své sny plnit”.

Droupadi Murmu

Kde se vzala?

Droupadi Murmu je politická vůdkyně kmene z Rairangpur v okrese Mayurbhanj ve státě Odisha. Říká se o ní, že je něžná vůdkyně, která se do politiky dostala pouze díky své neúnavné a tvrdé práci. Droupadi se narodila 20. června 1958 ve vesnici Uparbeda v Santalské kmenové rodině. Již její dědeček a později také otec byli vesnickými vůdci, vykonávajícími legislativní moc pod zdejším Panchayati Raj Systems. Murmu vystudovala Rama Devi Women’s College, je členkou vládnoucí BJP a v minulosti zastávala několikrát funkci ministryně ve státě Odisha a dokonce byla také po jedno funkční období guvernérkou státu Jharkhand.

Co to znamená, když se o někom řekne, že je kmenový?

Kmenový člověk přísluší k určité skupině nebo komunitě, která zde v Indii žije ve vnitrozemí, v malých vesnicích v souladu s tisíciletými zvyky a tradicemi. Příslušníci těchto komunit mohou žít i daleko od civilizace, jako třeba na North Sentinel Island, jednom z ostrovů Andaman & Nicobar, který se proslavil tím, že na něm před 4 lety beze stopy zmizel americký misionář John Allen Chau. Většinou jsou ale kmeny součástí indické společnosti a každodenního života. Proto na ně pamatuje ústava i legislativa. Jejich vesnické, neboli kmenové soudy, které se nazývají Panchayats leží na nejnižším stupni indického soudnictví. Stejně tak, jako jejích příslušníci. Patří totiž do těch nejnižších kast a jsou tedy i nejvíce zranitelní.

Stupně indického soudnictví

Zlomový okamžik v Indické historii

Premiér Narendra Modi dnes komentoval nástup Droupadi Murmu do funkce nové indické prezidentky nejen jako “naprosto zlomový okamžik” pro celou zemi, ale také jako obrovský krok vpřed pro ty miliony chudých, marginalizovaných a utlačovaných. A nepochybně je to také významný signál pro indické ženy. Klidně bych to přirovnala k situaci, kdy se prezidentkou v Česku stane žena z nějaké zaostalé romské rodiny, žijící v zapadlé primitivní vesnici na okraji společnosti. Umí si to vůbec někdo představit?

Indové jsou na svou novou prezidentku velmi hrdi. Vždyť převážná většina z nich jsou také chudí. A i když prezidentské pravomoce ve srovnání s premiérskými jsou minimální a její funkce bude hlavně reprezentativní, ona může velmi pozitivně a zásadně působit na myšlení lidí v indické konzervativní společnosti.

Dívky kmene Baiga

Objevují se hlasy, že prosazení její kandidatury byl promyšlený a prozíravý tah od PM Modiho. Ona mu nepochybně může přinést nové hlasy a podporovatelky. Nicméně, ve funkci hlavy státu bude sama a budou na ni upřeny zraky celého světa. K tomu, aby svůj post zastávala důstojně a se ctí, má veškeré předpoklady. Své schopnosti totiž již v minulosti prokázala mnohokrát. Jak již bylo zmíněno, její cesta na vrchol nebyla vůbec jednoduchá. Věřím, že bude silná a sebevědomá a přitom všem jí zůstane ženská něžnost. Věřím, že bude dobrá.

God bless you Madam President!

Blanka Varma, Mumbai, Indie, 25.červenec, 2022


Author: blankavarma

Vyrostla jsem v Praze a celý život toužila žít v Africe. Na chvilku jsem si to zkusila, ale osud mě nakonec zavál dál na východ, do Indie. A jsem mu za to vděčna. Život v cizině a vedle cizince může učinit život vzrušující. A to ten můj nepochybně je. Můžete ho prožívat se mnou, jestli chcete. Vítejte na palubě!

Leave a Reply