Den, kdy indičtí muži povstali

a šli se postavit do fronty. Tedy alespoň tady u nás v jižní Mumbai. Dnes ráno v 10 hodin totiž otevřely zdejší wine shopy. Promořování začalo!

Jako každé ráno jsme si vyšly s Molly na krátkou procházku. Nakrmily jsme kočky v naší ulici a pokračovaly známou trasou. Dříve tady už od božího rána býval velký provoz, ale teď v době koronavirové, je tu klid. Naš oblíbený park je stále zavřený, a tak nemáme na vybranou. Jenže, dnes nás už z dálky přivítal neobvyklý hluk, troubení aut a policejní auta. První, co mě napadlo, bylo, že lidem došla trpělivost s lockdownem a začali podobně jako v Americe, stávkovat.

Whine shop

Zastavily jsme tedy u policejního auta a já ze zvědavosti oslovila muže v uniformě, který tam postával s holí v ruce. “Co se tady stalo, že je tu tolik lidí” zírám na ty davy přede mnou a policajty, kteří mezi nimi regulují dopravu. “Madam, this wine shop has been opened today.” Až teď mi to došlo! To není stávka! To je jen více než třísetmetrová fronta na alkohol! No to je neuvěřitelné! Zatímco hned za druhým rohem, před místním supermarketem, stojí poctivě v rozestupech pár, spíše otrávených lidí, tady mezi muži naopak panuje skvělá nálada. A zdá se, že jim vůbec nevadí, že tu nejspíš na slunci stráví celý den. Na konci řady je totiž čeká vytoužená odměna. Nejčastěji v podobě piva domácí značky Kingfisher.

Fronta před supermarketem s potravinami

Mě samotnou ta nekonečná fronta vyrazila dech. Ti všichni muži totiž přišli z nedalekých slumů, kterých je tu v okolí několik. Postupné odemykání se blíží a to je zřejmě potřeba náležitě oslavit! Ženy zde rozhodně nepotkáte. Nakupování a konzumace alkoholu je tady v Indii téměř výhradně mužská práce. A ti bohatší, nebo hodně bohatí, ti sem taky nezabloudí, ti si nechají své zásoby zavézt až domu.

A mimochodem, víte, že název Kingfisher nemá vůbec nic společného s královským rybářem? Je to překrásně zbarvený ledňáček, kterých tady v Indii žije mnoho druhů.

Podobně jako v Americe, zde žádný alkohol v supermarketu mezi potravinami nekoupíte. Některé obchody mají striktně oddělenou část s alkoholickými nápoji, většinou jsou to ale speciální obchody, na jejichž provoz je třeba zvláštní licence. Ta je jednak drahá a také ji nedostane každý. Vláda prostě chce mít prodej alkoholu pod kontrolou. Ještě před pár lety se všechny tyto wine shopy nazývaly “English Wine”. Zatím se mi nepodařilo zjistit proč, jelikož spotřeba vína se v celé Indii pohybuje pouze kolem 2%, zbytek zajišťuje pivo a tvrdý alkohol, zejména oblíbená whisky. Nejspíš to bude povědomí, že co je anglické, to je zaručeně skvělé. Před 2 lety však i tyto názvy zmizely. Vláda tehdy vyhlásila boj s alkoholismem. Obchody zůstaly, ale nápisy připomínající tuto neřest, zmizely. Také restaurace a hotely podél dálnic měly zákaz podávání alkoholických nápojů. Jenže my tady v Indii si vždy nějake poradíme. Nejlépe ve stylu “Vlk se nažere a koza zůstane celá.” Restauratéři okamžitě přijali americký systém a začali podávat pivo ve sklenici zabalené v ubrousku.

Začátek frony v nedohlednu

Dnes nám tedy na některých místech otevřeli obchody s ohnivou vodou a pivem. Nicméně, důvod k obavám pořád zůstává. Protože teď v poslední době nám v Mumbai začal stoupat počet nakažených o 500 každý den. A odborníci varují, že hlavní vrchol teprve přijde koncem měsíce. Podle nových informací předpokládají, že jen zde v Mumbai by mohl narůst dosáhnout až 70 tisíc nakažených. Původní odhady byly poloviční. Mumbai a stát Maharastra je nejvíce postižená oblast pandemií z celé Indie. Jakkoliv se zpočátku zdálo, že tento virus nemá teplo rád, nejspíš si na něj zvyknul. Právě teď totiž v Indii panuje nejteplešjí období z roku. Na některých místech se během května teploty vyšplhají až na 50 stupňů C. A on se začal šířit jako pominutý. Jen za včerejší den vzrostl počet onemocnění v zemi téměř o 4000. Velmi optimistické na druhou stranu ale je, že počet umrtí zatím není nikterak alarmující. Doufejme, že to tak i zůstane.

Možná to byl tedy jen strategický tah od vlády. Nechat své neposedné občany nakoupit pivo a trochu whisky. Protože pak nejspíš pár dnů zůstanou v klidu a doma.

Tak na zdraví a opatrujte se!

Blanka Jeetendra Varma, Mumbai, India, Květen 2020

Author: blankavarma

Vyrostla jsem v Praze a celý život toužila žít v Africe. Na chvilku jsem si to zkusila, ale osud mě nakonec zavál dál na východ, do Indie. A jsem mu za to vděčna. Život v cizině a vedle cizince může učinit život vzrušující. A to ten můj nepochybně je. Můžete ho prožívat se mnou, jestli chcete. Vítejte na palubě!

Leave a Reply